Hoe omgaan met kunstgras (zandkunstgras systemen) en winterse omstandigheden?
- Bij kale of droge vorst is het spelen op kunstgras in principe geen probleem. De toplaag bij de zandgevulde kunstgras banen wordt door de vorst wel hard (en glad); dit kan extra blessure gevaar voor de spelers opleveren. Problemen met de bespeelbaarheid van kunstgrasvelden tijdens vorst ontstaan eigenlijk op het moment dat er sprake is van een hoge luchtvochtigheid of als er neerslag valt.
- Bij opdooi, ijzel of sneeuw zijn de banen niet bespeelbaar. Bespeling kan dan beschadigingen (oneffenheden in de toplaag en de fundering veroorzaken). Eén of enkele dagen erna zijn de banen weer bruikbaar wanneer de vorst uit de grond is (afhankelijk van de weersomstandigheden).
- Hoe constateer je opdooi bij kunstgras? Opdooi is moeilijk te zien op kunstgras. Het gevaar is dat er weer te vroeg op gespeeld gaat worden. Via een balstuitproef kun je dit zelf wel testen, zie filmpje (www.kennisvansport.nl). Een vallende bal op een baan met opdooi zal nauwelijks opstuiten. Wees hierop alert omdat schade aan de fundering moeilijk te herstellen is. Ga NIET op de baan als je twijfelt over de conditie van de baan. Het is ten eerste slecht voor onze tennisbanen en het is ook nog gevaarlijk voor jezelf. Door de gladheid zou je kunnen uitglijden en een blessure oplopen.
- Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel hardnekkig zijn. Voor een kunstgrasveld is rijp technisch geen probleem. De vezel zal niet afbreken door de aanwezigheid van een dun ijslaagje. Door de aanwezige rijp, zeker bij hardnekkige of ruwe rijp, zal de belijning zeer slecht zichtbaar zijn en de toplaag glad worden; deze gladheid levert extra blessuregevaar voor de spelers op.
- Sneeuw niet wegschuiven: dat kan de mat (toplaag) beschadigen en een ongelijke verdeling van het infill materiaal (zand) tot gevolg hebben.
- Bladafval dient zoveel mogelijk direct verwijderd te worden.
- Regelmatig borstelen om het zand in beweging te houden ter voorkoming van verkleving en verstening.
- Borstelen zoveel mogelijk tijdens droge omstandigheden uitvoeren.